начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

m4p

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

m4p

Мнениеот babyboopk » 22 Яну 2008, 00:20

въпросът ми е относно йерархията на източниците на ПЕС, по-конкретно - регламентът и директивата , кой има предимство. Ако имаме спор по ИНДИВИДУАЛНО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ какво прилагаме Регламент 44 (чл 18) или Римската конвенция за приложимото право към договорите (чл 6). Като естествено и двете страни са граждани на ЕС........... Ако някои има представа (в което съм сигурна) пишете бързо ,че изпита наближава. БЛАГОДАРЯ :oops:
babyboopk
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 22 Яну 2008, 22:21

Римската конвенция не е част от Първия стълб на ЕС и представлява международен договор, който има предимство само пред законите в България (чл. 5, ал. 4 КРБ), но не и пред Конституцията. А Първичното и Вторичното право на ЕС имат предимство и пред Конституцията (т. нар. "примат" на Правото на ЕС). Мисля, че процедурата по чл. 7 ДЕО не е приложима при нарушаване на Римската конвенция.
Не съм голям специалист по ПЕС :roll:
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Назад към Лекции и материали