- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Секвестируемо и несеквестируемо имущество
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Секвестируемо и несеквестируемо имущество
Колеги нужна ми е помощ! В момента чета данъчно право,последния ми семестриален изпит.Нямам учебник и всички материали си ги набавих от интернет.Единствено не можах да намеря информация за секвестируемо и несеквестируемо имущество.Необходимо ми е нещо като определение за тях с малко обяснения.Предварително Благодаря на всички отзовали се!
- marmaid
- Младши потребител
Несеквестируемостта произтича по силата на закона и не може да бъде уговаряна. По своя правен характер, тя представлява изключване на възможността за принудително изпълнение върху определен кръг имуществени права с цел да се гарантира нормалното съществуване на лицата. При определени условия обаче, е напълно възможно, самото защитено от закона лице да се откаже от тази привилегия!
Несеквестируемостта е различна за отделните взамания - частноправни (пр. вземания за издръжка, вземания произтичащи от непозволено увреждане и т.н.) и публичноправни (пр. вземанията на държавата за данъци). Т.е. не можем да говорим за абсолютна несеквестируемост, а само за една релативна (относителна) такава, която се определя от Законодателя с оглед особеностите на различните обществени отношения, респективно нуждата от защита при различните права на вземане.
Успех!!!
П.П. Опитах се да направя собствена интерпретация, тъй като определението дадено в ПИС на Сиела е много повърхностно! Дано да съм Ви бил полезен!
Несеквестируемостта е различна за отделните взамания - частноправни (пр. вземания за издръжка, вземания произтичащи от непозволено увреждане и т.н.) и публичноправни (пр. вземанията на държавата за данъци). Т.е. не можем да говорим за абсолютна несеквестируемост, а само за една релативна (относителна) такава, която се определя от Законодателя с оглед особеностите на различните обществени отношения, респективно нуждата от защита при различните права на вземане.
Успех!!!
П.П. Опитах се да направя собствена интерпретация, тъй като определението дадено в ПИС на Сиела е много повърхностно! Дано да съм Ви бил полезен!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Ако търсите литература по този проблем,полезни могат да Ви бъдат учебниците по:
- Облигационно право /проф.Александър Кожухаров/ Общо учение за облигационното отношение,книга втора;
- Българско гражданско процесуално право /проф.Живко Сталев/
Това да успеете да прочетете ще Ви е достатъчно
- Облигационно право /проф.Александър Кожухаров/ Общо учение за облигационното отношение,книга втора;
- Българско гражданско процесуално право /проф.Живко Сталев/
Това да успеете да прочетете ще Ви е достатъчно
- gosho72
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|