начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI PO

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI PO

Мнениеот katlin » 14 Юли 2004, 17:07

PRIVET NA VSICHKI.

SHTE SE RADVAM V SLUCHAI,CHE NQKOI OT KOLEGITE SE ZAINTERESUVA OT TAZI TEMA I DADE SVOQ PRINOS.
katlin
Нов потребител

Re: KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI

Мнениеот lara » 15 Юли 2004, 00:22

Не бих те съветвала, а бих ти задала въпроси:
ЗАЩО реши да учиш право?
ВЯРВАШ ли си, че ще успееш?
Готова ли си да се скъсаш (ама буквално!) от бачкане? И да стоиш гладна няколко месеци (ако си късметлийка!), преди да започнеш да "вадиш" пари от своята упоритост?
Иначе съвети нямам. И аз исках някой да ми даде такива. За съжаление, животът се оказа много по-изобретателен и от най-грубите съвети!
Все пак-готова съм да помагам с каквото мога!!! Без-въз-мезд-но!
lara
Младши потребител

Мнениеот katlin » 20 Юли 2004, 21:11

LARA,BLAGODARQ TI ZA OTGOVORA I JELANIETO ZA SADEISTVIE.OTCENQVAM TOZI TI JEST.

SLEDVAM PRAVO,ZASHTOTO TOVA ISKAH.NA VAPROSA DA LI SHTE USPEQ NE MOGA DA OTGOVORQ EDNOZNACHNO I KATEGORICHNO,ZASHTOTO IMA MNOGO OBSTOQTELSTVA,OT KOITO ZAVISI PROSPERITETA.INACHE SAM GOTOVA DA DAM NEOBHODIMOTO OT SEBE SI.

TI OT KOI GRAD SI I V NEGO LI PRAKTIKUVASH?V KOQ SFERA NA PRAVOTO SI SE SPETCIALIZIRALA?

P.S.SHTE SE RADVAM NA TVOI OTGOVOR.
katlin
Нов потребител

Мнениеот Гери » 20 Юли 2004, 21:23

Бъдете старателна по време на следването си и най-важното опитайте да си намерите работа в адвокатска кантора. Там ще трупате знания и опит, които ще бъдат безценни за вас, когато излезете на пазара на юристи!

Късмет и успех!
Гери

Мнениеот shveda » 20 Юли 2004, 21:38

Много труд, вяра и оптимизъм, дори инат. Успех!
shveda
Потребител

Мнениеот katlin » 20 Юли 2004, 22:24

BLAGODARQ NA VSICHKI ,OTZOVALI SE KOLEGI.
katlin
Нов потребител

Мнениеот ipon » 20 Юли 2004, 23:27

1.пишете на кирилица,без отлично познаване на езика на българите нямате шанс
2.учебника по римско право да ви е настолната книга
3.четете класиците на българсаката юриспруденция.
4.четете ,анализийрайте и вниквайте в произведенията на българските,руските
и заподноевропейските литературни ласици
5.изучаймвайте история на България и на света
6-без отлични знания в областа на психологията,логиката,фирософията не е въз
моно да се изградите като добър юрист.
7.Знайте,че юриста знае и тълкува закона,а неюриста или псевдоюриста само го
чете и го ползва механично.
8.Правато е наука,с която може да се мери единствено философията.
9-Правото се учи ежедневно,цял живот.
ipon
Потребител

Мнениеот Mb}|{bT » 21 Юли 2004, 13:36

За студентите едно мога а кажа - потърсете си работа. В адвокатска кантора. Или поне на място, където работят и други юристи. Там където ще можете да се докоснете до живото право, до практиката, до реалностите. И за нищо на света не спирайте да четете.
Mb}|{bT

Мнениеот gogy » 21 Юли 2004, 14:48

И аз така учих право.защото само това исках,завърших с много добър успех,но така и не ми бе даден шанс да опитам в тази сфера.Вече две години стоя и се чудя защо само хора,които имат познати,близки и роднини успяват да си намерят работа,естествено че те трупат опит след като всеки ден се занимават с това,а аз вече взех да губя нишката.И вече няма надежда ,че ще постигна нещо,а толкова исках.......
gogy

Мнениеот ipon » 21 Юли 2004, 22:09

само с висока обща култура,много знания,пунктоалнст и висок морал може трайно
се наложите в професията ,в случай ,че останете с рехавите универиситетски знания, ще се слете с огромната сива занаятчиска маса където господстват
правилата на клиентелизма.Не хранете юлизии за бърза кариера, пътят е славен
но много,много труден.
ipon
Потребител

Мнениеот G » 21 Юли 2004, 23:19

От името на вече не толкова младите колеги /по точно тези, които все още работят за някой друг/ ще кажа, че без това, да разнасяш папките на някой друг, не може. Освен това професията не се учи, а се краде, затовя зависи и къде "се носят папките" и как "се носят папките". Аз като започнах, първо трябваше да забравя какво съм учил в Университета. След това се учех /и все още/ да решавам проблемите, поставяйки се на мястото на клиента, а не както е написано по книгите. Понякога се налага заедно с клиента да открием какво точно иска самия той и как да го облечем в подходяща форма. Така че - дерзайте... Труд и четене!
G

Мнениеот Mb}|{bT » 21 Юли 2004, 23:31

Всъщност сега се сетих...основното, което ви трябва, независимо от всичко друго е да сте юристи по душа, да сте сигурни, че това ви е призванието. Другото е знаят...
Mb}|{bT

Мнениеот G » 21 Юли 2004, 23:50

Пълно е с юристи, не по душа, а "по джоб". Живеят си живота, а тези "по душа" опъват каиша...
G

Мнениеот lara » 22 Юли 2004, 19:51

За много от нещата, казани по-горе, съм съгласна. За други-не!
Не е задължително условие да работите в адвокатска кантора.
Но е абсолютно задлъжително да си вярвате, че това ви е призвание. В това отношение Христо Панев (за непросветените - МъЖъТ- е прав!).
Така е. И трябва да си вярвате, че ще успеете. Въпреки и независимо от всичко. Това обаче изисква голяма доза упоритост, мнооого хъс, малко да си луд, малко да си смахнат, но по-важното е-да знаеш, че това е.
ТОВА Е, което си искал винаги!
lara
Младши потребител

Мнениеот Кателина Ангелова » 22 Юли 2004, 21:22

Привет на всички.

iron,а и останалити колеги,каква литература бяхте ми препаръчали / ІІ курс /?Смятате ли,че с морал човек може да се наложи в професията си?Струва ми се,че в днешно време моралните ценности са сменени.
Кателина Ангелова

Мнениеот valeriii » 23 Юли 2004, 07:51

УМЕН,ДЪРЗЪК И МОРАЛНО ТЪП!
valeriii
Младши потребител

Мнениеот donna » 23 Юли 2004, 08:00

извинявай ,но би ли ми обяснил какво означава "МОРАЛНО ТЪП"
защото всекий този който защитата интересите на клиента би следвало да направи нужното за да ги защити , но това означава ли ,че е "МОРАЛНО ТЪП"
donna
Старши потребител

Мнениеот sui » 23 Юли 2004, 10:12

Преди всичко бих им пожелал успехи в усвояването на правната материя като цяло,защото според мен не е достатъчно един бъдещ колега само да бъде нещо като"Банка за юридически знания" ,но и сериозно да разбира своята роля като юрист_профессионалист след своето дипломиране.Народът ни умно е забелязал,че :"От всяко дърво свирка не става".За голямо съжаление обаче,достатъчно е да се чете пресата,за да се види резултатът от това неразбиране.Festina lente.Lara написа:

> Не бих те съветвала, а бих ти задала въпроси:
> ЗАЩО реши да учиш право?
> ВЯРВАШ ли си, че ще успееш?
> Готова ли си да се скъсаш (ама буквално!) от бачкане? И да
> стоиш гладна няколко месеци (ако си късметлийка!), преди да
> започнеш да "вадиш" пари от своята упоритост?
> Иначе съвети нямам. И аз исках някой да ми даде такива. За
> съжаление, животът се оказа много по-изобретателен и от
> най-грубите съвети!
> Все пак-готова съм да помагам с каквото мога!!!
> Без-въз-мезд-но!
sui

Мнениеот Георги Керин » 23 Юли 2004, 10:12

KATLIN написа:

> PRIVET NA VSICHKI.
>
> SHTE SE RADVAM V SLUCHAI,CHE NQKOI OT KOLEGITE SE ZAINTERESUVA
> OT TAZI TEMA I DADE SVOQ PRINOS.
Георги Керин

Мнениеот Гери » 23 Юли 2004, 10:42

Колега, мисля моралът е нещо много важно и съществено в нашата професия. Тъжно ми е когато видя как клиент е буквално предаден от адвокатът си, тогава между другото идва и голямото предизвикателство да отстояваш интересите му и да не се поддаваш на влияния. Успееш ли, ще се чувстваш наистина вътре в себе си удовлетворен, особено ако си свършил добре работата си. Колкото до това каква литература е хубаво да четеш, освен задължителните през този курс на обучение, е хубаво да четеш различни монографии, много е важно да се чете и съдебна практика. Всъщност няма универсална рецепта, въпрос на личното ти усещане дали това, което попиваш като знания ти е достатъчно. Друг е въпросът, че във втори курс не се учат много интересни неща. Когато аз бях втори курс май учехме само вещно и административно право и процес. В трети курс ще ти стане много по-интересно, когато вземеш Семейно и наследствено, Облигационно и Наказателно. Потърсете си и работа в адвокатска или нотариална кантора. Дори и само да слушате и виждате какво се случва около вас ще ви бъде полезно. Не е и невъзможно, аз самата съм пример как без контакти и протекции започнах работа в адвокатска кантора още първи курс. Друг е въпросът, че не ми плащаха, но пък крадях знания и занаят. До трети курс бях събрала 3 огромни папки с неща които бях писала сама. Така, че не се отчайвайте, а вярвайте в собствените си сили и възможности. Като млад адвокат, мога да ви кажа, че и в самото начало не е чак толкова трудно, но разбира се няма да сте и затрупана с клиенти, но пък със сигурност ще имате работа и ако клиентите ви са доволни, те ще бъдат най-добрата реклама за вас.
Гери

Следваща

Назад към Конкурси, изпити