- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012
Не, не минавам. Имам 4.00 - по-ниска оценка от изпита за РС, на който абсолютно импровизирах.
Ами, успех на колегите утре на прокурорския. Аз за него не съм се записала.
Успех и на колегите, които продължават на устния!
Ами, успех на колегите утре на прокурорския. Аз за него не съм се записала.
Успех и на колегите, които продължават на устния!
- contralegem
- Потребител
Много оценки с арбитър
- dedra
- Потребител
и много бърза работа на проверяващите в сравнение с минали години
- dedra
- Потребител
dedra написа:Много оценки с арбитър
Това е доста красноречиво.Не са имали единни критерии за това какво приема практиката.Всеки си е оценявал по негов си метод .
- vaniaoz
- Потребител
Много са бързи, браво.... За съжаление и аз не минавам, квалифицирала съм грабеж 198(4) и кражба +реална съвкупност.
Късмет на успелите !
Късмет на успелите !
- claudia
- Младши потребител
Интересно какво са оценявали????????????
Не са минали хора, които са писали , че е едно престъпление , но не са минали и хора ,които са писали грабеж+ кражба.
Истината е проста, и тъй като ми писна да търся постоянно вината в себе си ще си кажа какво мисля.
Работите са проверявани от закърнели мозъци, чиито развитие е в застой.Станали са по- време на комунизма съдии , защото тогава завършваш право и ставаш съдия или прокурор , и тъй като работата им е подеяние са спряли да четат.
В предишния пост писах окръжни съдии в кавички, защото не се сетих по-обидна дума , с която да ги назова.
Ядосана съм, защото 2 години няма ден, през които да не съм чела, а се оказва, че вместо да ставам по-добра ,нещата стават все по-зле.Причината щеше да е в мене ,ако бях търтей ,коxто да разчита на мама и тате, но за мое съжаление в рода ми съм първия юрист.
Не ми пука ,колко хора ще се впрегнат да ме критикуват за това, което пиша тук.ПРОСТО МИ ПИСНА!!!!!!!
Не са минали хора, които са писали , че е едно престъпление , но не са минали и хора ,които са писали грабеж+ кражба.
Истината е проста, и тъй като ми писна да търся постоянно вината в себе си ще си кажа какво мисля.
Работите са проверявани от закърнели мозъци, чиито развитие е в застой.Станали са по- време на комунизма съдии , защото тогава завършваш право и ставаш съдия или прокурор , и тъй като работата им е подеяние са спряли да четат.
В предишния пост писах окръжни съдии в кавички, защото не се сетих по-обидна дума , с която да ги назова.
Ядосана съм, защото 2 години няма ден, през които да не съм чела, а се оказва, че вместо да ставам по-добра ,нещата стават все по-зле.Причината щеше да е в мене ,ако бях търтей ,коxто да разчита на мама и тате, но за мое съжаление в рода ми съм първия юрист.
Не ми пука ,колко хора ще се впрегнат да ме критикуват за това, което пиша тук.ПРОСТО МИ ПИСНА!!!!!!!
- vaniaoz
- Потребител
Аз също минавам с 5.50
Аз съм квалифицирал грабеж по 198, ал4. във вр. с ал 1 + кражба по основния състав. форма на вина на момчето - подбудителство+помагачество за грабежа, с пряк умисъл. обясних че има и предумисъл и за двамата. колата НЕ се отнема и т.н. само съм сбъркал, че може да се конституира ЧО, като не съобразих едно ТР, но може би и затова и двамата арбитри са ми писали по 5.50 . Успех на всички колеги. Вече има график и за устния. Аз съм на 28 март
Аз съм квалифицирал грабеж по 198, ал4. във вр. с ал 1 + кражба по основния състав. форма на вина на момчето - подбудителство+помагачество за грабежа, с пряк умисъл. обясних че има и предумисъл и за двамата. колата НЕ се отнема и т.н. само съм сбъркал, че може да се конституира ЧО, като не съобразих едно ТР, но може би и затова и двамата арбитри са ми писали по 5.50 . Успех на всички колеги. Вече има график и за устния. Аз съм на 28 март
- niko_urumov
- Младши потребител
За квалификацията писах, че трябва да се изследва конкретния умисъл на дееца при извършване на второто деяние. В зависимост от това, дали е резултат от едно конкретно първоначално решение, да се извърши грабеж като цяло, на каквото ценно се намери в дома на бабата, ще го квалифицирам като част от едно единствено престъпление - грабеж по 198 ал. 4, където и двамата ще са съизвършители или, ако е резултат на ново, спонтанно взето решение, след осъществяване на първоначалния замисъл, ще имаме съвкупност, но не приех, че ще е не от грабеж и кражба, а от 2 грабежа, тъй като според мен има значение, че момчето е съучастник в привеждането на бабата в безпомощно състояние - т.е. - в осъществяване на принудата. Съответно и тук обяснявах сума ти време, защо не приемем че е съвкупност от кражба по основния и грабеж. Общо взето теоритизирах повече, отколкото да се насоча към едно крайно решение. Явно това е помогнало - че поне съм видяла възможните проблемни моменти, дори и да не съм взела вярно крайно решение..... Автомобила не го отнех. Процесуалните въпроси си мисля, че са ми тотално грешни, защото са по новото НПК, отделно дето загубих много време да пиша 6 страници теории по първия въпрос и за другите почти не ми остана време. А и като цяло бях много слабо подготвена по наказателно - само един бърз прочит по диагонал на Гергинов и никакъв на процеса... Колега Нико, предполагам вие сте съобразили приложимата нормативна уредба..
"Няма по-добър начин да се тренира въображението от това да се учи право. Никой артист никога не е интерпретирал природата толкова свободно, колкото адвокатите интерпретират истината"
Jean Giradoux
Jean Giradoux
-
nikiiita - Младши потребител
Не, аз съм решавал изцяло по новия НПК, защото така или иначе в момента в който се решава даден казус се решава по действащия процесуален закон. И на практика е така. Защото ако да речем преди имаше само следователи, сега това престъпление се разлседва от разссл, полицаи и няма как да го дадете на следовател примерно да извършва разследване. Спред мен следва да се прилага материалния закон по време на изв. на деянието, или по-благоприятния нов (евентуално). Но иначе аз категорично приех, че няма съизвършителство, тъй като няма пряка връзка момчето с изп. деяние. т.е. не участва в него аткивно.... но аз обяснявах защо не може да е това или онова и много паралели има в работата ми и явно мисленето им е харесало или поне са видели, че го има
- niko_urumov
- Младши потребител
Колега Урумов, и аз съм направила същата квалификация, но не съм допусната до устен. С оглед на наистина блестящото Ви представяне и на това, че утре ми предстои прокурорският казус, бихте ли дал съвет относно изписването на казуса ? Някакъв съвет ? Благодаря предварително
- sunny31
- Нов потребител
Успех на всички на утрешния изпит!
Колега vaniaoz, не се отчайвайте и при мен положението е почти същото. Това ми е трета кампания за младши и аз уж си мисля че знам все повече и повече, а резултатите ми вървят в обратна посока.Вярвам че ще дойде и "нашия казус" и "нашите проверители".
Колега vaniaoz, не се отчайвайте и при мен положението е почти същото. Това ми е трета кампания за младши и аз уж си мисля че знам все повече и повече, а резултатите ми вървят в обратна посока.Вярвам че ще дойде и "нашия казус" и "нашите проверители".
- dedra
- Потребител
Не се заблуждавайте колеги - едва ли проверяващите са чели внимателно, по-скоро само са прехвърляли листовете.
Аз лично съм класиран и съм получил доста по-висока оценка от това, което очаквах.
Искрено съжалявам за хората, които са положили огромни усилия, но помнете че и тук (на конкурса) е както и в живота - малко неща са справедливи
Аз лично съм класиран и съм получил доста по-висока оценка от това, което очаквах.
Искрено съжалявам за хората, които са положили огромни усилия, но помнете че и тук (на конкурса) е както и в живота - малко неща са справедливи
- alexander_
- Младши потребител
claudia написа:Много са бързи, браво.... За съжаление и аз не минавам, квалифицирала съм грабеж 198(4) и кражба +реална съвкупност.
Късмет на успелите !
Едва ли това е причината, аз също съм квалифицирала нещата така и минавам, понякога по-важна е обосновката от квалификацията, а казусът не включваше само това - въпросите бяха доста повече ....
- mariposarosa
- Младши потребител
mariposarosa написа:claudia написа:Много са бързи, браво.... За съжаление и аз не минавам, квалифицирала съм грабеж 198(4) и кражба +реална съвкупност.
Късмет на успелите !
Едва ли това е причината, аз също съм квалифицирала нещата така и минавам, понякога по-важна е обосновката от квалификацията, а казусът не включваше само това - въпросите бяха доста повече ....
Колега не е необходимо да има каквито и да било нотки на заяждане, явно е , че понякога късметът, понякога знанията или нещо друго се оказват пречка. Наистина се учудвам на хора като вас, които явно не осъзнават, че има и малко субективизъм във всичко около нас. Форумът е за да се обемят мнения и опит.Аз за себе си знам, че ще продължа да се боря.
Изключително много се радвам за вас и хората, които имат късмета, а надявам се и знанията да се преборят с жестоката конкуренцията на устния изпит.
- claudia
- Младши потребител
vaniaoz написа:Интересно какво са оценявали????????????
Не се отчайвай, ако си сигурна че това е твоето призвание не се отказвай! На мен това ми е за четвърти път, колкото и човек да е уверен в себе си и да знае, все пак за едно място кандидатстват понякога повече от 35-40 човека. Винаги съм смятала, че успехът в такъв конкурс е преди всичко въпрос на късмет /умишлено не споменавам другите фактори/ и след това на знания и подготовка.
- mariposarosa
- Младши потребител
[quote="claudia] Колега не е необходимо да има каквито и да било нотки на заяждане, явно е , че понякога късметът, понякога знанията или нещо друго се оказват пречка. Наистина се учудвам на хора като вас, които явно не осъзнават, че има и малко субективизъм във всичко около нас. Форумът е за да се обемят мнения и опит.Аз за себе си знам, че ще продължа да се боря.
Изключително много се радвам за вас и хората, които имат късмета, а надявам се и знанията да се преборят с жестоката конкуренцията на устния изпит.[/quote]
Съжалявам, че не сте ме разбрали правилно, дори и през ум не ми е минавало да се заяждам .... в тези работи има не малко, а много субективизъм и много добре знам, защото за една и съща работа съм получавала оценки с разлика от 2 единици. Исках само да посоча, че квалификацията не е решаващото нещо ....
Изключително много се радвам за вас и хората, които имат късмета, а надявам се и знанията да се преборят с жестоката конкуренцията на устния изпит.[/quote]
Съжалявам, че не сте ме разбрали правилно, дори и през ум не ми е минавало да се заяждам .... в тези работи има не малко, а много субективизъм и много добре знам, защото за една и съща работа съм получавала оценки с разлика от 2 единици. Исках само да посоча, че квалификацията не е решаващото нещо ....
- mariposarosa
- Младши потребител
mariposarosa написа:[quote="claudia] Колега не е необходимо да има каквито и да било нотки на заяждане, явно е , че понякога късметът, понякога знанията или нещо друго се оказват пречка. Наистина се учудвам на хора като вас, които явно не осъзнават, че има и малко субективизъм във всичко около нас. Форумът е за да се обемят мнения и опит.Аз за себе си знам, че ще продължа да се боря.
Съжалявам, че не сте ме разбрали правилно, дори и през ум не ми е минавало да се заяждам .... в тези работи има не малко, а много субективизъм и много добре знам, защото за една и съща работа съм получавала оценки с разлика от 2 единици. Исках само да посоча, че квалификацията не е решаващото нещо ....[/quote][/quote]
Няма значение, както казах, ще продължа да се боря, а виждам, че сте написала за вашете четвърто явяане. Вярвам, че вие повече заслужавате от мен(на мен ми е за пръв път). Поздравления още веднъж за успехa и упорството, дано късметът е с вас и на устния.
- claudia
- Младши потребител
sunny31 написа:Колега Урумов, и аз съм направила същата квалификация, но не съм допусната до устен. С оглед на наистина блестящото Ви представяне и на това, че утре ми предстои прокурорският казус, бихте ли дал съвет относно изписването на казуса ? Някакъв съвет ? Благодаря предварително
Ами аз не знам дали аз точно съм човекът, който трябва да обяснява как се решава казус, но според мен това което се търси в една работа е не само точното решение. Според мен то стига за не повече от оценка 4 -4.50. За мен лично се търси мислене, развито с хубав изказ, добре аргументирано и базиращо се не на това е това, това е онова, а защо е така. Например в настоящия казус бе важно да се опише форма на вина, защо е пряк умисъла, наличието на предумисъл от какво се съди че го има, какви са теоретичните му белези и т.н. И това за всеки детайл. Моята квалификация беше 3 страници и половина, като се има предвид, че пиша доста ситно. Според мен не стига само да се препишат членовете на закона и да се дадат отговори. много по-важна е логическата верига, и знанията, чрез които се стигат до тях.
Лично на мен това е първият ми конкурс, и честно казано си мисля, че ми е проверена реално работата, защото съм сбъркал само едно нещо - конституирането на ЧО, и може би затова и двамата проверители са ми писали 5.50. А може и да се дължи на късмет, но не вярвам почеркът ми да има магическа сила да омагьосва проверяващи
Успех, колега! И аз ще се боря с Вас
- niko_urumov
- Младши потребител
Решаващо за този конкурс са по принцип връзките, както за всеки предишен... За някои хора, които познавам и видях съм сигурен - "избухнали" са за 1 път в живота си с невероятни резултати.. Може да се ориентирате и по имената... много ми е интересно как хора са получили 4,5 от единия проверяващ и 6.00 от другия, а от арбитъра 6.00 и накрая средно отлично оценка??????? Това говори или за пълно разминаваме в критериите или както си мисля за нагласени хора и проверяващи...Даже видя 3,75 и 6,00??????
Както и да е, и аз съм на устен, там обикновено "оправят" нещата за "нашите хора", когато има пропуски на писмения Па да видим, дано имаме успех и простосмъртните!!
Както и да е, и аз съм на устен, там обикновено "оправят" нещата за "нашите хора", когато има пропуски на писмения Па да видим, дано имаме успех и простосмъртните!!
- stojanovg
- Младши потребител
Браво на колегата Урумов!!!Пез цялото време четях неговите мнения и напълно ги споделям...Аз съм решила по неговата логика казуса, но не съм се достатъчно аргументирала...Успех Ви пожелавам и на устния!!!
- heliana
- Нов потребител
|
|