начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI PO

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI

Мнениеот seneka » 23 Юли 2004, 12:07

Здравей, Катлин!
Аз не съм от опитните колеги, въпреки че и младостта не винаги означава неопитност. За себе си обаче поне съм разбрал някои важни неща, коита искам да споделя.
Контактите са нещо изключително важно в тази професия. Имам предвид предимно адвокатската практика.
Много е важно да си отворен към хората( не наивен разбира се), да попиваш не само знания в университета, на и опита, който се черпи от самия живот, от общуването с колеги, приятели, дори просто познати. Много от тях след време ще се окажат и първите клиенти. А за да осъществяваш ползотворни контакти, е необходима ерудиция, информираност, въобще висока правна и обществена култура. А за да изградиш такава и да надграждаш, почваш от книгите, филмите, музиката и собствената среда, в която живееш, за да стигнеш до необходимостта от ежедневна информация за случващото се в обществото в национален и глобалин план. И езици, поне английски задължително(Моят за съжаление не е толкова добър, колкото бих искал, но дерзая). Положителното излъчване на човек, уверен в собствените сили, дори когато ти идва да изкрещиш при всеки неуспех и да си кажеш, че не ставаш за нищо.
И още нещо - не се вземай прекалено насериозно, живей живота си, следвай своя собствен път и не позволявай некой да те отклони от него.

Успех!
seneka
Младши потребител

Мнениеот desisulava » 23 Юли 2004, 12:18

ima miasto za vsi4ki
desisulava

Мнениеот desisulava » 23 Юли 2004, 12:21

Ценностите не са променени, но хората ги приемат по различен начин
Моралът е част от тази професия, но ефектът от моралното поведение идва малко късно, като резултат от изпита бутилка вино.
desisulava

Мнениеот valeriii » 23 Юли 2004, 12:34

МОРАЛНО Т Ъ П ЩЕ РЕЧЕ ДА СИ ТЪП МОРАЛНО.
valeriii
Младши потребител

Мнениеот valeriii » 23 Юли 2004, 12:40

И КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛА ДА УЧИШ ПРАВОТО-В ПЛОВДИВ ЛИ?
ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ ДА УЧИШ В БУРГАС ИЛИ БЛАГОЕВГРАД?
КАТО Е ГАРГА-ДА Е РОШАВА!
valeriii
Младши потребител

Мнениеот 2222 » 23 Юли 2004, 13:31

Samo edno moga da posavetvam na tozi etap (pak i po princip) - zdravo chetene!
2222

Мнениеот minavasht » 23 Юли 2004, 13:58

Vpechatlenieto mi e, 4e v tozi forum ot syvet po-skoro imat nuzhda davashtite syvet. Molq Vi ne se vzimajte tolkova naseriozno....
Kym mldite syvetyt mi e: 'Pravete kakvoto trqbva, pyk da stava kakvoto shte.'

USPEH!!!
minavasht

Съвет към минаващия

Мнениеот shveda » 23 Юли 2004, 14:29

Моля, другият път, когато минаваш през форума или си мълчи или заобиколи.
shveda
Потребител

Мнениеот Lazar Petrov » 23 Юли 2004, 14:47

Здравейте и от мен :)

Тъй като и аз съм студент по Право, вече ще бъда във II курс, то, четейки онова, което е казано, напълно се съгласявам с Гери. Важното е в началото, поне според мен, личните качества на студента и наличието на късмет, ако той попадне в адвокатска или нотариална кантора.

Защото е казано: "Занаят не се учи, а се краде"
Lazar Petrov

Мнениеот bgjurist » 25 Юли 2004, 04:55

Не съм чел на другите колеги, но моят съвет е следният: не допускайте на изпита да разберат какво не знаете! Звучи елементарно, нали?
bgjurist
Потребител

Мнениеот ipon » 25 Юли 2004, 07:20

Кателина:капиталът "добро име" хе непреходен,той й се предава и на поколенията
литаратура:всичко от Монтескьо, Монтен,Паскал,Ларошфуко,Лабрюйер,Достоевски
Т.Дрйзер,Зола,Делото Драйфус,Кони,Исак Паси, Апостолов,Л.Василев,Дичев,Ста
лев,Таджер,Венедиков,бълската литературна класика,руската литературна класик
а,психология,логика, накратко:трябва да се чете много и системно ,без широк и
здрав фундамент от мого знание и висока обща култура притежателя на диплома
от юридически ВУЗ се различава от невежия гражданин,по това че изпълнява ролята на хард диск пълен с текстовете на различните закони.Без този фундамен
т не може с годините да се придобие МЪДРОСТТА

[%sig%]
ipon
Потребител

Мнениеот katlin » 25 Юли 2004, 23:06

Валерий,струва ми се,че имаш негативно отношение към следването в ПУ,защо е така?
katlin
Нов потребител

Мнениеот Кателина Ангелова » 25 Юли 2004, 23:27

Lazar Petrov,виждам,че и двамата ще бадем втори курс тази година.В кои университет следваш?Щажуваш ли в някоя кантора или си потомствен адвокат със собствена кантора?
Кателина Ангелова

Мнениеот miss pravo » 25 Юли 2004, 23:44

pravoto, katlin ne e ZAKONYT,a negovoto prilagane! samo napred i nagore!!!
miss pravo

Хризантема

Мнениеот kafeto » 26 Юли 2004, 02:09

......така - та като начало не мисля, че се нуждая от представяне за тези, които са се ровили из студентските сайтове регистрирани в lex-а (nddinev.hit.bg), а за другите - казвам се Николай Динев и през настоящата учебна 04/05 година ще бъда студент по Право II курс. Също така държа да отбележа че e-mail-ът ми не е тук посочения, а "kafeto@lex.bg".......но нека минем по същество - първо на първо съм озадачен от радикалния наивитет на някои от по-горе изявилите се колеги. Какъв морал?!? Какви учебници по Римско право?!? (между другото най-безполезната за мен дисциплина - противна баластра - единствения предмет от досага взетите от мен, на който не обърнах внимание - единствения, по който не само не усвоих всичко на 101%, а дори не отворих учебника и не стъпих на лекция или упражнение - единствения, по който се наложи да преписвам, за да си взема изпита - в крайна сметка с неприятната и най-слабата за мен до тук оценка Добър (4))...............какви са тия гадни брътвежи?!? - нужни са само и единствено неизчерпаеми количества умствен капацитет и интелект, дързост, нахалитет, висока и всеобхватна ерудиция - е, и малко късмет, разбира се!!! В общи линии, определено, нужно е да си поне малко луд (може и много), в противен случай, дори при наличието на всякакви други качества, те никога не биха могли да достигнат до своята зенитна точка на реализация - оставаш си третокласно адвокатче-добряк - оставаш някъде по пътя - в периферията на обществото - всичко си остава просто една красива несбъдната мечта (а каква е мечтата на всеки подрастващ адвокат - безкрайна поредица от спечелени шумни процеси и несекващи потоци от пари в брой) - стана малко тъжно........ - както обичаше да се изразява едно приятелче - "добродушен идиот" си оставаш!! И все пак не бих желал да бъда погрешно тълкуван (аз не съм Констируцията на РБ) и затова искам да кажа - "Аз не съм Антихрист - Дяволът все още не е слязъл на земята" - чисто и просто казвам всичко в очите, никога не съм имал задръжки - човек не може да има всичко на този свят и именно, поради това поставя някои неща като приоритетни в своя живот - и все пак тук не се стига до абсолютно игнориране на фактори като "доброта" и "човечност", които не са взаимноизключващи се с лайтмотива "професионализъм", но НИКОГА не бива да бъдат поставяни пред него!!! Още повече тези фактори намират своята реализация в йерархията на праозащитните органи (магистратите), но адвокатството - адвокатурата е нещо друго..........нещо особено........много особено........несъпоставимо с каквото и да било друго.....без аналог и еквивалент във всяко друго направление - и именно за това го избрахме за своя професия (за мен и път, и хоби, и начин на живот) - нали така?!? Ние не сме хирурзи, нито кардиолози.........не сме и майка Тереза - и съвсем логично изглежда да берем плодовете на своя многогодишен труд и вроден гений...........а добре знаем, че който плаща - поръчва музиката - защитаваш интересите на своя клиент разбира се - а за бедни и неоправдани хорица - винаги ще се намери някой второкласен адвокат, който би им свършил работа, срещу скромен хонорар - тук изключваме възможността за хипотетичното възникване на някои по особени по своята структура и състав правно-морални казуси и дилеми (например в течение на наказателен процес).................оххххх съжалявам сигурно Ви отегчавам ужасно, но аз съм си такъв - нямам спирачка, просто нямам, но все пак утре трябва да ставам рано и затова ще ви оставя за за тази вечер - 3, 2, 1 - СЕГА!!!

P.S.:Извинявам се предварително за липсата на запетаи на определените за това места - това е най-големият ми комплекс :))
kafeto
Потребител

Re: Хризантема

Мнениеот ipon » 26 Юли 2004, 07:21

има два вида невежество: 1.слабата образованост дава самочувствие на всезнаещ
такива невежи са опасни за обществето,често пъти с нахалство и други неморал
ни средства се настаняват на постове,които са властови в една или друга степен
Тогава невежеството им се проявява с пълна сила.
2.високата образованост,довежда знаещия до съприкосновение с безкрайното море от неусвоени от него знания и тогава той си спомня древната мъдрост"Аз знам,че нищо не знам" ,хората достигнали до този извод са онези,които заслужав
ват да се нарекат интелегенти .
Жалко,че млади хора още от сега са се врекли да стават адвокати -занаятчии
Срам за професята ни.Това е професия:най-интелектуална,най-независима,най-
добротетелна.
ipon
Потребител

Мнениеот ipon » 29 Юли 2004, 17:41

правото ,приекрасна мисс право не нито законът нито неговото прилагане а е оно
ва което чрез закона регулира отношенията така,че да тържества справедливостта
т.е правото е първичното !?
ipon
Потребител

Мнениеот Андреа » 08 Авг 2004, 15:55

Слушайте ме сега, уважаеми адвокати и такива ,които като мен не са завършили юридическото си образование-
1)Забелязвам,че някои колеги са изразили доста негативно мнение относно Правно-историческия факултет на Югозападния Университет "Неофит Рилски'-Благоевград.Господа,за ваше огромно съжаление Право се изучава не само в СУ,а фактът,че в иронизираните университети обучението не на такова ниво като в СУ трябва да Ви кара да се замислите защо е така.Студентите нямат вина,че Министерство на образованието отпуска толкова много места за тази специалност. Това,че следвам в Благоевград не означава непременно,че от мен ще стане втора ръка адвокат.Познавам много потомствени адвокатчета,завършили в СУ, които лежат само и единствено на лаврите на мама и тате,а не разчитат на собствени знания(такива няма)!
2Приветствам идеята в сайта да се пише на кирилица-чете се по-лесно, а и се свиква-кой ще пише утре съдебни решения от 4-8 страници на кирилица,ако сега го мързи да нахвърля два-три реда...

P.S.Само да спомена-завърших съм трети курс Право в Благоевград и ми остават две години до дипломиране
Андреа

Мнениеот ДЕКАН » 08 Авг 2004, 23:59

Каквато и тема да бъде подхваната - все до едно и също опираме: Кой къде е учил, учи или ще учи? Не ви ли омръзна вече?

Аз никого, нищо не мога да посъветвам. Имам 3 държавни изпита да взимам. Работя в кантора (за по 200-250 лева на месец в София) и още не мога да разбера и 10 процента от нещата (не че съм тъп, просто са много :)))) Само ще ви кажа следното: Ако нямате връзки, познати и роднини (като мен и много други) се подгответе за яко бачкане ... и на 100000000 % трябва да сте сигурни, че тази професия е за вас. Всеки може да назубри 20 члена от даден закон или наредба и да се яви на изпит (че и да го вземе). След като свършат изпитите е истината. Учене му е майката.

@Ipon се опитва да ви каже нещо много важно - че юридическото образование е в по-голямата си част висока култура. Четете не само юридическа литература, но и големите класици, както и многооооо други неща - важното е да се образовате, за да изглеждате ерудирани в очите на бъдещите си работодатели и клиенти.
Успех на всички.
ДЕКАН

Мнениеот наблюдател » 09 Авг 2004, 20:25

Не всеки ,който е завършил право,може да носи "титлата" юрист,по мое скромно мнение.Защото за един цялостно изграден юрист,не е необходимо да е взел само дипломата си и стажа без проблеми.Необходим е и богат житейски опит и морал.
А на младите бъдещи колеги ще кажа,да натискат здраво.Има още доста конспекти и лекции да прочетат в безсънни нощи.Понякога ще им идва до гуша,но да не се отчайват.
Високата обща култура е неизменна част от портрета на добрия юрист.Затова както казват по-горе колеги,четете класици,съвременни автори,политология,психология,четете Илф и Петров,четете Параграф 22, Мечо Пух, четете........
Не е важно къде си завършил,защото дори и най-престижното образование ако не го доразвиваш то остарява и ти вече не си в крак с колегите си.Особено правната материя е такава,че постоянно трябва да подновяваш "базата данни" и да поддържаш знанията си актуални.така,че споровете за разбични видов
наблюдател

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити